ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ : ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ

ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ - 100% ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ

ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ LAGOUDAKIS FARMING

Το χαρουπόμελό μας :
Το χαρουπόμελο που παράγουμε είναι ένα Κρητικό παραδοσιακό προϊόν το οποίο είναι πολύ θρεπτικό και συνάμα εύγεστο. Το χαρουπόμελο περιέχει σίδηρο , φωσφόρο κάλιο μαγνήσιο ιχνοστοιχεία , βιταμίνες Α και D , σύμπλεγμα βιταμίνης Β , αλλά και ασβέστιο τριπλάσιο μάλιστα από το γάλα.
Το χαρουπόμελο αποτελούσε μαζί με το πετιμέζι, την κύρια γλυκαντική ουσία αφού η ζάχαρη ήταν σχετικά ακριβό προϊόν. Ειδικά στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, τα χαρούπια ήταν η τροφή που έσωσε πολλά παιδιά . Επίσης, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου μας. Είναι εύπεπτα και δεν προκαλούν αλλεργίες. Η παράδοση λέει ότι και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής τρεφόταν στην έρημο με χαρούπια. Αξίζει να σημειωθεί πως αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά ΄΄φάρμακα΄΄ κατά της δυσκοιλιότητας αφού καθαρίζει το εντερικό σύστημα του ανθρώπου.

Πληροφορίες σχετικά με το χαρουπόσπορο:
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα κουκούτσια των έχουν όλα περίπου το ίδιο βάρος (0,2 γρ) και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν στο ζύγισμα πολύτιμων μετάλλων και λίθων .

Από αυτά τα σποράκια προέκυψε και το καράτι (η λέξη κιράτ, σημαίνει σπόρος στα αραβικά ), η γνωστή μονάδα μέτρησης βάρους των πολύτιμων λίθων και των κραμάτων του χρυσού. Κατ’ άλλους η λέξη καράτι προέρχεται από την άλλη ονομασία του χαρουπιού που λέγεται και κέρατο ή ξυλοκέρατο.