ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ : ΡΑΚΟΜΕΛΟ

ΡΑΚΟΜΕΛΟ Η ΑΛΛΙΩΣ ΨΗΜΕΝΗ ΡΑΚΗ

ΡΑΚΟΜΕΛΟ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ LAGOUDAKIS FARMING

Το ρακόμελο είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που προέρχεται από την Αμοργό και είναι η ανάμειξη της κρητικής ρακής με το μέλι και με άλλα μυρωδικά. Από τα αρχαία χρόνια, οι κάτοικοι της Αμοργού και των μικρών Κυκλάδων έφτιαχναν ένα παραδοσιακό ποτό για να κερνούν τους φιλοξενούμενους αλλά και τους καλεσμένους στους γάμους των παιδιών τους.
Το ποτό αυτό το ονόμασαν “Ψημένη Ρακή” ή “Ρακόμελο”.
Το ποτό αυτό επίσης, αποτελεί το επίσημο κέρασμα των επισκεπτών του μοναστηριού της Παναγιάς της Χοζοβιότησσας στην Αμοργό. Αποτελείται από απόσταγμα σταφυλιών, μέλι και βότανα χωρίς κανένα συντηρητικό. Στη δική μας παραγωγή, χρησιμοποιούμε τα καλύτερα σταφύλια [καμπανούς] , το βιολογικό θυμαρίσιο μέλι μας, λίγη κανέλα και ορισμένα βότανα από τη γη μας.
Το ρακόμελο αποτελεί το ιδανικό ποτό αφού προκαλεί ευφορία και χαρούμενη διάθεση, ανεβάζει την λίμπιντο και είναι κατάλληλο μετά το γεύμα εφόσον λειτουργεί ως χωνευτικό εξαιτίας του μελιού και των βοτάνων που διαθέτει. Πίνεται ζεστό, σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και κρύο.
Ανάλυση των συστατικών του ρακόμελου
Κρητική Ρακή: Η λέξη ρακή έχει τούρκικη καταγωγή και δεν διαφέρει πολύ από το λεγόμενο ελληνικό τσίπουρο. Επίσης, το τσίπουρο χωρίς άρωμα, στην Κρήτη ονομάζεται τσικουδιά. Προέρχεται με απόσταξη και περιέχει 37% αλκοόλ. 1 δόση ρακής αποδίδει 170 kcal.
Το θυμαρίσιο μέλι μας: To Βιολογικό θυμαρίσιο μέλι μας αποτελείται σε ποσοστό 70-80% από σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη, από 18-40% γυρεοκόκκους θυμαριού και έχει μεγάλη θρεπτική αξία αφού απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες στο μέλι που το καθιστούν μια από τις πιο πολύτιμες τροφές. Περιέχει νερό σε ποσοστό 16%, 18 οργανικά οξέα, πρωτεινες και αμινοξέα, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία σε μικρές ποσότητες (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.α.), συμπλέγματα πρωτεινών, βιταμίνες (Β2, Β6, C,D,E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ κ.α.), φυσικές αρωματικές ύλες κ.α. Το μέλι έχει ενεργειακή και θρεπτική αξία. 1 κουταλιά της σούπας αποδίδει στον ανθρώπινο οργανισμό 64 kcal. Τα ανόργανα στοιχεία του μελιού παίζουν σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό γενικότερα αλλά και στον μεταβολισμό του οινοπνέυματος αφού απαλλάζει τον οργανισμό από το αλκοόλ πιο γρήγορα, ειδικότερα αν συνδιαστεί με χυμό λεμονιού, και συμμετέχουν σε πολλά ενζυμικά συστήματα. Η συνύπαρξη, η συνεργή δράση αλλά και ο τρόπος με τον οποίον δρούν όλα αυτα τα συστατικα μαζί είναι οι λόγοι που κάνουν αυτή την τροφή τόσο ξεχωριστή και σπουδαία. Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού αφορούν πολλά συστήματα του οργανισμού όπως το καρδιαγγειακό και το κυκλοφορικό σύστημα, την αναιμία, το συκώτι, τα νεφρά και σε στομαχοεντερικές παθήσεις.
Κανέλα: Το δεύτερο συστατικό του ρακόμελου μας, μετά το βιολογικό θυμαρίσιο μέλι μας, είναι η κανέλα. Η κανέλα χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα γιατί διαθέτει φαρμακευτικές, θεραπευτικές ιδιότητες και αντιμικροβιακές ικανότητες και αποτελεί μια σπουδαία αντιοξειδωτική ουσία εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού που προκαλούν βλάβες σε κύτταρα και ιστούς. Η ενεργός ουσία στην κανέλα έχει αποδειχθεί ότι ανήκει στις πολυφαινόλες που επίσης έχουν αντιοξειδωτική ικανότητα. Η ουσία αυτή μιμείται την ινσουλίνη, ενεργοποιεί τους κυτταρικούς υποδοχείς της ινσουλίνης και δρα εντός των κυττάρων σε συνεργεία με την ινσουλίνη. Έρευνες έχουν αποδείξει πως η κανέλα έχει ευεργετική επίδραση στη βελτίωση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αλλά και στην χοληστερόλη καθώς βελτιώνει τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, τριγλυκεριδίων και γενικότερα των λιπιδίων του αίματος αλλά και για την πρόληψη διαφόρων μακροχρόνιων παθήσεων όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, νευροπάθειες και αμφιβληστροειδοπάθεια. Ακόμα βέβαια, επισημαίνουν οι ειδικοί είναι νωρίς για να ορίσουν την κανέλα ως μέσο θεραπείας για τον σακχαρώδη διαβήτη αφού απαιτείται επιπλέον διερεύνηση.
Συμπερασματικά, το ρακόμελο είναι ως παραδοσικαό προϊόν ένα από τα υγιεινότερα ποτά της ελληνικής κουλτούρας και πολιτισμού αφου διαθέτει πολύ σημαντικές και ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το ρακόμελο επίσης λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων που διαθέτει, όταν είναι ζεστή η ρακή απορροφάται αμέσως από τον οργανισμό, ανοίγει τις αεροφόρους οδούς και βελτιώνει το συνάχι και το κρυολόγημα. Χρειάζεται όμως προσοχή στην κατανάλωση του γιατί μπορεί να αποδώσει μεγάλο ποσό θερμίδων.