ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ : ΚΡΑΣΙ

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΡΑΣΙΟΥ: ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ,ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ,ΛΙΑΤΙΚΟ,ΒΗΛΑΝΑ,ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΒΑΣ

ΚΡΑΣΙ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ LAGOUDAKIS FARMING

Η καλλιέργεια της αμπέλου από την οικογένεια Λαγουδάκη
Το νησί της Κρήτης, διαθέτει έναν από τους πιο παλαιούς αμπελώνες της Ευρώπης. Με παλιές ποικιλίες , οι ρίζες των οποίων χάνονται στην αρχαιότητα και τον Μινωικό Πολιτισμό. Σε αγροικία στο Βαθύπετρο Αρχανών βρέθηκε ολόκληρη εγκατάσταση πατητηριού σταφυλιών της Μινωικής περιόδου.

Ο παππούς του Δημήτρη Λαγουδάκη , Κυριάκος, άρχισε να οινοποιεί για "τις ανάγκες του σπιτιού …και λίγο παραπάνω" πριν από 2 γενεές. Το ίδιο συνέχισε ο πατέρας του Δημήτρη, Κυριάκος και αυτός. Δίπλα στα, λίγα τότε, οργανωμένα οινοποιεία, μεγάλος όγκος της παραγωγής κρασιού προερχόταν από χωρική οινοποίηση. Διαδικασία πολύ διαδεδομένη στην πλειονότητα των κρητικών νοικοκυριών. Η παραγωγή αυτή προοριζόταν κυρίως για ιδιωτική κατανάλωση. Το κρασί του κάθε σπιτιού ήταν το μεράκι και το καμάρι του και ο μύθος που το περιέβαλλε ενισχυόταν από την ιδιοσυγκρασία των παραγωγών του και την περηφάνια για τον τόπο τους συνολικά. Αλλά οι ελλιπείς τεχνικές υποδομές και οι συνθήκες συντήρησης στο εν γένει θερμό κλίμα της Κρήτης υποβάθμιζαν γρήγορα την ποιότητα των κρασιών αυτών. Όμως αυτά τα κρασιά ήξεραν οι Κρητικοί και για αυτά ήταν περήφανοι, και το κάθε σπιτικό είχε «το καλύτερο κρασί του κόσμου». Σήμερα, ο Δημήτρης Λαγουδάκης, συνεχίζοντας την παράδοση της οικογένειας, κάνει ακριβώς το ίδιο. Με μία διαφορά. Σήμερα έχουν βελτιστοποιηθεί η τεχνογνωσία, οι τεχνικές υποδομές και οι συνθήκες συντήρησης . Έτσι, εκτός από τα προϊόντα των οργανωμένων μονάδων [οινοποιείων] , σήμερα μπορεί κανείς να ανακαλύπτει κυριολεκτικά, εντυπωσιακά κρασιά χωρικής οινοποίησης φτιαγμένα με γνώση και μεράκι. Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε ότι κάποια από τα κρασιά της Κρήτης ήταν & παραμένουν φημισμένα, όπως ο Μαλβαζίας οίνος παλαιότερα, όπως ο Μαρουβάς ή το γλυκό κρασί της Μάζας από Μοσχάτο Σπίνας. ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ - ΚΡΑΣΙ

Από τα μικρά λοιπόν θαύματα-αμπελοτόπια στο Φωτακάδο έως τα μεγαλύτερα της ευρύτερη ημιορεινής & ορεινής περιοχής, οικογενειακοί φίλοι με σταθερές, μακροχρόνιες σχέσεις & συνεργασίες φέρνουν τα σταφύλια τους για να οινοποιήσουν με αυτό τον ξεχωριστό τρόπο.
Σας προτρέπουμε λοιπόν να τα δοκιμάσετε!
Να δοκιμάσετε το ρωμέϊκο, το μοσχοφίλερο, τη βιλάνα, το λιάτικο και το κοτσιφάλι. Μικρές παραγωγές, οικογενειακής εκμετάλλευσης, φτιαγμένες με χαμόγελο, σεβασμό και μεράκι.
ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ - ΚΡΑΣΙ
ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ - ΚΡΑΣΙ